A Zöld Út Nyelvvizsgaközpont hivatalos blogja

Zöld Út nyelvvizsga - Egy lépéssel közelebb a karrierhez...

HTML

www.facebook.com/zoldut
www.zoldut.szie.hu

Nem kell félni, nem fog fájni!

2015.01.09. 09:36 Zöld Út Nyelvvizsgaközpont

kevin.jpgTe melyik vizsgarésztől félsz a legjobban? Mielőtt tovább olvasod a bejegyzést, ezt magadban válaszold most meg. Megvan? Nos, ezt a kérdést tettük fel a legutóbbi, novemberi vizsgaidőszakban vizsgázók között facebook oldalunkon. A kérdésre a novemberi vizsga eseményoldalán lehetett válaszolni (úgy gondoltuk, így eléggé reprezentatív lesz a minta), nézd meg nyugodtan az eredményt, nyilvános (kicsit görgetni kell majd lefelé). A teljes kutatást (melynek ez a kérdés egy része volt) és a következtetéseket nem elemezzük ebben a bejegyzésben részletekbe menően, de néhány tanulság azért levonható az eredményből számodra is, mint leendő vizsgázó. És természetesen igyekszünk ezeket az eredményeket felhasználni mind kommunikációs, mind szolgáltatási és tananyag fejlesztési/oktatási területen, és a félelmedet teljesen eloszlatni. Szóval, ha márciusban jössz vizsgázni: nem kell félni, nem fog fájni.

A legtöbben, mint láthatod, a hallás utáni értéstől félnek, a válaszadók több, mint fele. De miért is? Például, olyanok miatt, hogyha nincs fejhallgató, nem fogják hallani rendesen, vagy a mellettük lévő zörögni fog éppen akkor, amikor elhangzik a válasz. Megnyugtatunk, emiatt nem kell félni. A kihangosítás mindenhol megfelelő decibelen történik, és még soha senki nem bukott meg azért, mert nem fejhallgatón hallgatta a szöveget. A szövegre pedig mindenki koncentrál, így még a légy zümmögését is meghallhatnád két kimondott szó között (persze ha lenne a teremben légy, de nincs), senki nem csörög, zörög, eszik, iszik a vizsga közben. Ettől függetlenül a félelemnek lehet némi alapja, mert a hallás utáni értés vizsgának a sikertelensége miatti bukás az első helyen van (és itt most azokat vizsgáltuk, akik nem érték el a 40%-ot), mégis, ez az arány elenyésző ahhoz képest, ahányan félnek tőle. A vizsgázók 82%-a minimum fölött teljesítette ezt a vizsgarészt. A megvásárolható kiadványokon kívül érdemes az egyéb, alternatív gyakorlási lehetőségeket is kihasználni: idegen nyelvű televízió adás követése, idegen nyelven hírek hallgatása.

A következő "helyezést" a szóbeli vizsga kapta (a válaszadók közel egynegyede), de eláruljuk: itt a legalacsonyabb a bukási ráta, 91% teljesített 40% fölött. Ez persze nem jelenti azt, hogy összességében a komplex vizsga végeredményét tekintve is ekkora a sikerességi arány, hiszen a sikeres vizsgához nem elég 40%-ot teljesíteni minden készségből, a sikerességhez 60% szükséges, tehát ha 40%-ot érsz el, akkor azt valamelyik másik készséggel, vagy készségekkel kompenzálnod kell, különben megbuksz, viszont jól mutatja ez az eredmény, hogy ezen a vizsgarészen azért elég nehéz 40% alá menni. Vizsgáztatóink mind barátságosak, és arra kíváncsiak, hogy mit tudsz.

A vizsgázók 15%-a félt csak a fordítás feladattól, ami viszont a bukási arányt tekintve az előkelő, második helyen szerepel. Vizsgáltuk a leggyakoribb hibákat, hiányosságokat, melyek ezen vizsgarész sikertelenségét okozzák. Sokan gondolják, hogy erre a vizsgarészre nem is készülnek, itt úgyis lehet szótárat használni. Igen, valóban lehet, de a szótár csak akkor lesz segítségünkre, ha megfelelően tudjuk használni. Javítási tapasztalataink azt mutatják, hogy nagyon sok esetben a magyar nyelvtan és mondatszerkesztés területén akadnak problémák, és értelmetlen mondatok tömkelege miatt lesz nagyon alacsony a pontszám. Rossz helyre kerül a hangsúly, a kötőszó, az írásjel, nincs a mondatban alany, állítmány, stb. A fordítás lényege pedig pont az volna, hogy a szöveg információtartalmát közvetítse a vizsgázó a célnyelvre. Olvasd vissza hangosan, amit fordítottál (persze ne a vizsgán, hanem otthon, vagy nyelvórán, amikor gyakorolsz, gyakoroltok). Vagy olvasd fel valakinek, hogy érti-e miről van szó. Csatlakozz a márciusi vizsga facebook eseményoldalához, ahol további tippekkel segítjük a felkészülésedet!

Összességében mindenkinek más és más készség az, ami esetleg nehezebben megy. De félni egyiktől sem kell. Ne hasonlítsd magad másokhoz, a nyelvtanulás egy egyéni folyamat. Így csak saját korábbi tudásodhoz érdemes hasonlítani jelenlegi tudásodat. És a folyamatos fejlődés meghozza az eredményt, kinek előbb, kinek később. Minden készség fejleszthető! Amiben jó vagy, azért fejleszd, hogy még jobb legyél, ami kevésbé megy, ott törekedj a minimumra. Szóval kitartás, hajrá a következő nyelvvizsgáig, és ne feledd: nem kell félni, nem fog fájni!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldut.blog.hu/api/trackback/id/tr357054363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása