A Zöld Út Nyelvvizsgaközpont hivatalos blogja

Zöld Út nyelvvizsga - Egy lépéssel közelebb a karrierhez...

HTML

www.facebook.com/zoldut
www.zoldut.szie.hu

Hány százalék a 40% és a 60%?

2014.06.24. 20:44 Zöld Út Nyelvvizsgaközpont

Nszamologep.PNGem, ez nem egy általános iskolai számtanpélda, hanem komoly fejtörést okozó kérdés sokaknak a nyelvvizsgázók közül. Még nálunk a Zöld Útnál is. Pedig itt 100 pontot lehet elérni maximum, és az eredményt is komplexen számoljuk, nem külön-külön az írásbelit és a szóbelit, tehát gondolhatnánk, hogy elég egyértelmű a képlet, hogy 100 pont =100%. Vagy mégsem?

Megjelenik az eredmény az interneten, és kétségbeesett hívásokat kapunk, ilyen kérdéseket, mint: 60 pontot értem el, akkor megvan a 60 százalékom, sikeres a nyelvvizsgám? Megnyugtatunk mindenkit, hogy igen, a tudomány mai állása szerint elérte a sikerességi küszöböt.

Tovább bonyolítja azonban a helyzetet, hogy a nyelvvizsgát szabályozó kormányrendelet szerint a sikeres nyelvvizsgához egyszerre kell elérni a 40%-os teljesítési minimumot minden készségben, és összességében elérni a 60%-ot. Na, ez már kicsit bonyolult, és igen sok zűrzavart okoz némelyekben.

Épp a felülvizsgálati időszak közepén vagyunk, amikor tucatjával érkeznek a kérelmek. De hogy valójában mikor van értelme benyújtani felülvizsgálati kérelmet, erről korábbi bejegyzésünkben írtunk. Azért mindig, még ennyi év után is ér minket meglepetés: kaptunk olyan felülvizsgálati kérelmet, ahol  38 (!!!) pontos eredménnyel kérvényeznek újraértékelést, abban bízva, hogy plusz két pont megadása esetén meglesz a  40%-os eredmény és a sikeres vizsga (?) Tehát ugyebár, az már maga a 60%... Sajnos, ilyenkor ki kell ábrándítsuk az illetőt, hogy ez nem így van. Nem 2, hanem 22 pont hiányzik. Így mielőtt valaki pénzt költene egy költséges fellebbezési procedúrára (ami akár 10-12 ezer Ft is lehet), gondoljon utána, hogy mennyi az annyi, és hogy hány éves a kapitány :-)

Fejszámoló művésznek kell-e lenni, hogy értsük az eredményt? Reméljük, hogy nem! A számítógép helyettünk kiszámol mindent: ha az egyes készségeknél elértük a 40%-ot, akkor végeredményt is számol, ha valahol nem értük el a 40%-ot, akkor nem számítható végeredmény. A vizsga pedig akkor sikeres, ha a végeredmény 60% vagy több. Nem, nem 61-től, hanem már 60-tól! Reméljük, sikerült tisztába tenni a dolgot, de természetesen állunk rendelkezésre, ha valami még nem egyértelmű!

Szólj hozzá!

Címkék: sikeres eredmény nyelvvizsga fellebbezés felülvizsgálat Zöld Út újraértékelés

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldut.blog.hu/api/trackback/id/tr436412405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása