A Zöld Út Nyelvvizsgaközpont hivatalos blogja

Zöld Út nyelvvizsga - Egy lépéssel közelebb a karrierhez...

HTML

www.facebook.com/zoldut
www.zoldut.szie.hu

Vizsgadrukk ellen jó stratégiákkal – No para :-) 2. rész

2017.01.23. 09:03 Zöld Út Nyelvvizsgaközpont

stress_ball.jpgAhhoz, hogy mindenki a maximumot tudja magából kihozni a vizsgán, érdemes átgondolni néhány stratégiai lépést. Kár lenne, ha a sok befektetett készülés azért nem érné el a célját, mert az utolsó pillanatban leblokkolunk. Játsszuk le fejben előre a lehetséges forgatókönyveket, mint a sportolók a nagy versenyek előtt! 6 részes blogsorozatunkban végigmegyünk minden készségen, fontosabb vizsgafeladaton, tarts velünk!

A második részben a levélíráshoz adunk tippeket.

Para: Nincs ötletem a témáról, mit írjak?

No para :-)

Gondoljuk át a megadott szituációt, idézzük fel az emlékeinket a hasonló kommunikatív helyzetekről. Gondoljuk át, mi a mi szerepünk, és kinek írjuk a levelet, milyen céllal. Előfordult már, hogy valaki a vizsgadrukk miatt felcserélte a szerepeket: pl. nem választ írt egy érdeklődő levélre, hanem ő maga írt érdeklődő levelet.

Gyakran képezi a feladat részét a cégbemutatás. Készüljünk otthon egy pár gondolattal egy lehetséges cégről: hol a székhelye, mi a profilja, hány dolgozót foglalkoztat, stb.  Ha az utasítás szerint egy ismert, létező cégnek kell írni a levelet, de nekünk semmi konkrét információnk nincs az adott cégről, akkor se ijedjünk meg, találjunk ki hozzá infókat. A lényeg itt nem a valós tájékoztatás, hanem hogy minél jobban megoldjuk a feladatot.

Fontos minden megadott szempontra kitérni, legalább két mondat erejéig, mert akkor számít kifejtettnek egy-egy irányítási szempont. Feltétlenül építsük be a megtanult udvariassági kifejezéseket, és a megfelelő kötőszókat a bekezdések közé. Használjunk udvarias stílust, kerüljük az összevont formákat!

A piszkozati lapra csak a legfontosabb, vagy nehezebb mondatokat, kifejezéseket érdemes leírni, semmiképpen nem az egész levelet, mert nem biztos, hogy marad időnk a teljes levél átmásolására!

Mindenképpen figyeljünk a hivatalos levél formai követelményeinek betartására! Megfelelő helyre kerüljön a feladó, a címzett, a keltezés, a levél tárgya, ne maradjon el a megszólítás, elbúcsúzás, aláírás sem.

Reméljük hasznos volt ez a néhány tipp, és ezen a vizsgafeladaton már nem fogsz parázni. A következő részben a szóbeli vizsga szituációs feladatával foglalkozunk, tarts velünk jövő héten is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldut.blog.hu/api/trackback/id/tr5912132331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása