A Zöld Út Nyelvvizsgaközpont hivatalos blogja

Zöld Út nyelvvizsga - Egy lépéssel közelebb a karrierhez...

HTML

www.facebook.com/zoldut
www.zoldut.szie.hu

Melyik nyelvet, melyik szaknyelvet válasszam?

2013.06.27. 08:48 Zöld Út Nyelvvizsgaközpont

Ez a kérdés merül föl a nyelvtanulás kezdetén, vagy egy második, esetleg harmadik nyelv választásakor. Ha nem érzelmi alapon választunk- például az olasz vagy spanyol nyelvet a dallamosságáért, vagy mert kedvenc slágereinket szeretnénk megérteni - akkor milyen szempontokat mérlegelhetünk?

Ha konkrét, közvetlen célunk van, például munkavállalás szomszédos német nyelvterületen, akkor a nyelv adott. De hogyan válasszunk nyelvet akkor, ha pontos céljaink még nem körvonalazódtak?

Ilyenkor tájékozódjunk, hogy az adott szakterület vagy szakma, amit tanulni vagy művelni fogunk, melyik nyelvterületen keresett, illetve, hogy az adott szakterület szakirodalma melyik nyelven férhető hozzá.

Elsőként bizonyára az angol ötlik föl, mint egy szinte „kötelező” nyelv. Kétségtelenül az angol nyelv lett a nemzetközi érintkezés fő eszköze, szinte minden területen használható, az utazástól a munkavégzésig, és földrajzilag is szinte mindenhol, egy-két kivétellel (pl. Franciaország). Az informatika, a műszaki tudományok, a közgazdaságtan és az orvostudomány szakirodalma nagyrészt angolul van, és a konferenciák, tárgyalások nyelve is többnyire az angol.

Érdemes azért megjegyezni, hogy külföldi tárgyalópartnereink pozitívan értékelik, hogy az angol tárgyalási nyelven kívül az adott ország nyelvét is beszéljük.

Ugyanakkor a többnyelvű Európai Unió eszméje értelmében nagyon hasznos lehet még a német és a francia nyelv is. A német a természettudományok klasszikus nyelve, és német nyelvterületen vagy az ilyen vegyesvállalatoknál egyértelműen preferált.

A francia nemzeti öntudat miatt Franciaországban szinte csak franciául lehet boldogulni. A spanyolajkú beszélők hatalmas száma miatt érdemes a spanyolt is választani. Az orosz nyelv Oroszország és a társult államok mérete és gazdasági jelentősége miatt lehet fontos. És ne feledkezzünk meg kínai nyelvről sem, ami a lakosok számának és a kínai gazdaság jelentőségének növekedésével egyre fontosabb lesz.

Akárhogy is legyen, mindenképpen olyan nyelvet válasszunk, aminek a hasznosságáról vagy szépségéről meg vagyunk győződve, mert ez a motiváció szükséges ahhoz, hogy a nyelvtanulás útján kitartóan tudjunk előre haladni.

Szólj hozzá!

Címkék: francia nyelvtanulás német angol nyelv szaknyelv

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldut.blog.hu/api/trackback/id/tr205372605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása