A Zöld Út Nyelvvizsgaközpont hivatalos blogja

Zöld Út nyelvvizsga - Egy lépéssel közelebb a karrierhez...

HTML

www.facebook.com/zoldut
www.zoldut.szie.hu

Vizsgadrukk ellen jó stratégiákkal – No para :-) 1. rész

2017.01.16. 09:20 Zöld Út Nyelvvizsgaközpont

stress_ball.jpgAhhoz, hogy mindenki a maximumot tudja magából kihozni a vizsgán, érdemes átgondolni néhány stratégiai lépést. Kár lenne, ha a sok befektetett készülés azért nem érné el a célját, mert az utolsó pillanatban leblokkolunk. Játsszuk le fejben előre a lehetséges forgatókönyveket, mint a sportolók a nagy versenyek előtt! 6 részes blogsorozatunkban végigmegyünk minden készségen, fontosabb vizsgafeladaton, tarts velünk!

Az első részben az új, tavaly bevezetett vizsgafeladathoz, a táblázat leíráshoz adunk tippeket.

Para: Nem értem a táblázatot, nem tudom, mit írjak róla!

No para :-)

Itt nem kell feltétlenül a mélyebb szintű megértésre törekedni, hanem kezdjük azzal, amit le tudunk róla olvasni:

  • Mit ábrázol (azaz a cím mondatba foglalása)?
  • Milyen adatokat találunk az oszlopokban, a sorokban?
  • Milyen mértékegységekben vannak az adatok megadva?
  • Jelenben vagy egy adott időpontban hasonlítunk-e össze többféle adatot, vagy a múltban követjük egy vagy több adat, tendencia alakulását? Van-e benne jövőbeli dátum, azaz előrejelzés?

Ezek után jöhetnek vagy a tendencia/ák leírása és/vagy összehasonlítása. Esetleg kiemelhetünk egy-két kiugróbb értéket, szélsőségesebb adatot. Ha valami eszünkbe jut lehetséges okokról vagy következményekről, akkor azt zárásnak beírhatjuk.  A feladatleírás menete nagyon hasonlít a grafikonokéra.

Mindenképpen számoljuk meg a szavakat a feladat végén, hogy meglegyen a szószám, mert kevesebb szóval pontot veszíthetünk! A felhasználandó szavakat mindenképpen használjuk fel, mert azzal is pontot veszíthetünk!  A felhasználandó szókincs nagyban megegyezik a grafikonleírás szókincsével, a táblázat-specifikus elemeken (sor, oszlop) kívül.

Reméljük hasznos volt ez a néhány tipp, és ezen a vizsgafeladaton már nem fogsz parázni. A következő részben a levélírással foglalkozunk, tarts velünk jövő héten is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldut.blog.hu/api/trackback/id/tr2412122159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása