A Zöld Út Nyelvvizsgaközpont hivatalos blogja

Zöld Út nyelvvizsga - Egy lépéssel közelebb a karrierhez...

HTML

www.facebook.com/zoldut
www.zoldut.szie.hu

Nem akarok örök újrakezdő lenni! Hogyan tanuljak nyelvet hatékonyan?

2013.07.01. 08:50 Zöld Út Nyelvvizsgaközpont

Sokan panaszkodnak arra, hogy a többszöri újrakezdés ellenére sem érzik nyelvtudásukat megfelelőnek. Minél többször találkozik a nyelvtanuló ezzel a kudarc-„élménnyel”, annál kevesebb esélye lesz a megfelelő nyelvtudás megszerzésére. Hogyan kerülhetjük el, hogy ilyen „örök újrakezdők” legyünk?

Mielőtt nekilátunk a nyelvtanulásnak, tisztázzuk a céljainkat. Ez nagyon fontos hajtóerőt fog jelenteni a motiváció megteremtésében. Tegyük fel magunknak a következő kérdést: Mi a konkrét célom a választott nyelvvel? (pl. utazás, munkavállalás, szakirodalom olvasása, kedvtelés, stb.) S ha már körvonalazódtak a célok, és erős a motiváció, válasszunk megfelelő eszközt a cél eléréséhez, azaz keressük meg a megfelelő tanulási formát. Személyiségünktől függően választhatjuk a nyelvtanfolyamot vagy az egyéni tanulási formát. Visszahúzódó, introvertált személyiségeknek jobb az egyéni vagy a kiscsoportos tanulás, míg a jól kommunikáló, magabiztos, extrovertált egyéniségek a csoportos, tanfolyami keretekben is megfelelő teret tudnak maguknak teremteni a kibontakozáshoz.

De bárhol tanuljunk is, a legfontosabb a kitartó, rendszeres gyakorlás. A felnőttek gyakran elvesztik a kedvüket, mivel a tanulás kezdetén még nem tudják kifejezni komplex gondolataikat az egyenlőre még igen szerény nyelvi eszközeikkel. Másokat az feszélyez, hogy esetleg hibásan fognak megnyilvánulni. Túl kell lépni a kezdeti gátlásokon, és türelmesen el kell viselni ezt az átmeneti időszakot, mert hamarosan sikerélményei lesznek a nyelvtanulónak: például hasznos információt talál egy idegen nyelvű internet oldalon, és megérti azt. A sikerélmény csodákat tesz, felerősíti a motivációt, és biztosítja azt a kitartást, ami szükséges a sikeres nyelvtanuláshoz, hogy ne váljon a nyelvtanulóból örök újrakezdő.

Szólj hozzá!

Címkék: nyelvtanulás nyelvvizsga nyelvtudás nyelvtanuló

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldut.blog.hu/api/trackback/id/tr755372611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása