A Zöld Út Nyelvvizsgaközpont hivatalos blogja

Zöld Út nyelvvizsga - Egy lépéssel közelebb a karrierhez...

HTML

www.facebook.com/zoldut
www.zoldut.szie.hu

Vizsgadrukk ellen jó stratégiákkal – No para :-) 3. rész

2017.01.30. 08:54 Zöld Út Nyelvvizsgaközpont

stress_ball.jpgAhhoz, hogy mindenki a maximumot tudja magából kihozni a vizsgán, érdemes átgondolni néhány stratégiai lépést. Kár lenne, ha a sok befektetett készülés azért nem érné el a célját, mert az utolsó pillanatban leblokkolunk. Játsszuk le fejben előre a lehetséges forgatókönyveket, mint a sportolók a nagy versenyek előtt! 6 részes blogsorozatunkban végigmegyünk minden készségen, fontosabb vizsgafeladaton, tarts velünk!

A harmadik részben a szóbeli vizsga szituációs feladatához adunk tippeket.

Para: Nincs ötletem hozzá, miről beszéljek?

No para :-)

Támaszkodjunk a megadott szituációra, abból is sokat lehet kihozni! Ha abban esetleg valamelyik kulcsszót nem értjük, vagy akár az egész kicsit zavaros, nyugodtan kérjünk idegen nyelven magyarázatot, segítséget egy-egy szó tisztázáshoz vagy az egész helyzet értelmezéséhez.

Fontos a megfelelő stílus használata: ha szerepünk szerint barátot, ismerőst alakítunk, akkor lehet köznyelvi szavakat, közvetlenebb stílust használni, ha viszont munkahelyi viszonyokban kell megnyilvánulni, akkor nagyon udvarias módon kell beszélgetni. Sokat segít a szokásosabb nyelvi fordulatok kész mondatként történő megtanulása: pl. telefon felvétele, standard érdeklődési formák, udvarias elbúcsúzás, stb.

Ahogy a levélnél, a szituációnál is térjünk ki mind a négy szempontra. Eldöntendő kérdésre lehetőleg ne elégedjünk meg az igen/nem válasszal, hanem fejtsük is ki bővebben mondanivalóinkat.

Reméljük hasznos volt ez a néhány tipp, és ezen a vizsgafeladaton már nem fogsz parázni. A következő részben az olvasott szövegértéssel foglalkozunk, tarts velünk jövő héten is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldut.blog.hu/api/trackback/id/tr812132341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.