A Zöld Út Nyelvvizsgaközpont hivatalos blogja

Zöld Út nyelvvizsga - Egy lépéssel közelebb a karrierhez...

HTML

www.facebook.com/zoldut
www.zoldut.szie.hu

Vizsgadrukk ellen jó stratégiákkal – No para :-) 4. rész

2017.02.06. 09:07 Zöld Út Nyelvvizsgaközpont

stress_ball.jpgAhhoz, hogy mindenki a maximumot tudja magából kihozni a vizsgán, érdemes átgondolni néhány stratégiai lépést. Kár lenne, ha a sok befektetett készülés azért nem érné el a célját, mert az utolsó pillanatban leblokkolunk. Játsszuk le fejben előre a lehetséges forgatókönyveket, mint a sportolók a nagy versenyek előtt! 6 részes blogsorozatunkban végigmegyünk minden készségen, fontosabb vizsgafeladaton, tarts velünk!

A negyedik részben az olvasott szövegértéshez adunk tippeket.

Para: Már a címet sem értem, mit tegyek? Ismeretlen szó, szavak vannak a szövegben, nem fogom tudni megoldani a feladatot!!!

No para :-)                                                        

Nem kell pánikolni, a cím sokszor szójátékot takar, vagy olyan összefoglalás, ami az egész szöveg elolvasása után érthetővé válik.  De ha esetleg mégsem, a feladatokat akkor is meg tudjuk csinálni. A lényeg az, hogy a kérdéseket és az igaz-hamis állításokat értelmezzük pontosan, és az azokhoz tartozó információkat kell megérteni, illetve helyüket beazonosítani a szövegben. Ehhez nagy segítség, ha átgondoljuk vagy akár kijegyzeteljük a legfontosabb információkat, a „ki, hol, mit, hogyan, miért” jellegű összefoglaló vázlatot.

Gondoljuk meg, magyarból is sokszor van olyan, hogy nem látunk vagy nem értünk egy-egy szót a szövegből, és ki tudjuk következtetni, hogy mi is állhatott ott, vagy mit jelenthetett a hiányzó szó. Idegen nyelvből is, még ha a szótő jelentését nem értjük is, a formájáról sok mindent meg tudunk állapítani, pl. hogy ige vagy főnév, vagy pl. ha főnév, foglalkozást jelent-e, és ha igen, nőnemre vagy hímnemre vonatkozik-e. Egy a lényeg, ne essünk kétségbe, mert az idegességtől még azt sem fogjuk megérteni, amit egyébként tudnánk.

Olvassuk el gondosan a feladat utasítását! Pl. nem szabad csupa igaz, vagy csupa hamis választ adni az igaz-hamis típusú feladatoknál. Ez le van írva világosan az utasításban, mégis minden vizsgaidőszakban van, aki így oldja meg a feladatot, és erre a feladatra ezért 0 pontot kap.

Reméljük hasznos volt ez a néhány tipp, és ezen a vizsgafeladaton már nem fogsz parázni. A következő részben a hallás utáni értéssel foglalkozunk, tarts velünk jövő héten is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldut.blog.hu/api/trackback/id/tr8812132349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása