A Zöld Út Nyelvvizsgaközpont hivatalos blogja

Zöld Út nyelvvizsga - Egy lépéssel közelebb a karrierhez...

HTML

www.facebook.com/zoldut
www.zoldut.szie.hu

Tudnivalók az új írásfeladatról

2016.10.17. 15:53 Zöld Út Nyelvvizsgaközpont

bloghoz.jpgBiztosan láttad már a honlapunkon, az aktuális hírekben vagy az új mintafeladatsorokban, hogy mint sok más vizsga is, a 2016. novemberi vizsgaidőszaktól kezdve a Zöld Út nyelvvizsgarendszer is új feladattal bővült. Ha még nem, akkor most itt az idő, hogy tájékozódj, nehogy meglepetés érjen a vizsgán!

Az új feladat bevezetésére jogszabályi változás miatt volt szükség, mely szerint 2016. július 1-től a fő nyelvi készségeket két egymástól különböző feladattal kell mérni. A Zöld Út vizsgarendszerben az íráskészség vizsgarész esetén volt indokolt a bővítés. A változtatás célja, hogy még pontosabban mérjenek minden készséget a vizsgarendszerek. Így született meg esetünkben az új írásfeladat, a táblázatleírás. Az új feladat miatt az íráskészség vizsgarész pontszáma 25 pontra emelkedett (a levélírás változatlanul 15 pont, az új írásfeladat 10 pont, a minimális 40%-os határ pedig 25/10 pont), és a vizsgaidő is megnőtt 20 perccel.

Az új feladat alapfokon: megadott mondatok befejezése egy táblázat alapján, középfokon megadott szavakat kell belefoglalni egy táblázat leírásába, felsőfokon pedig önálló táblázat- vagy grafikonleírás. Az értékelés során a szókincs választékosságát és a nyelvhelyességet értékeljük.  Ezen kívül tartalmi szempontként a terjedelmet, és alapfokon azt, hogy hány mondatot sikerült befejezni, középfokon azt, hogy bekerült-e mind a 10 szó a leírásba, felsőfokon pedig azt, hogy a leíráson kívül tartalmaz-e következtetést vagy előrejelzést. Az is fontos, hogy a táblázatnak megfelelő értelemben készüljön a leírás. A leírás nagyon hasonló a grafikonleírás nyelvezetéhez, egy-két speciális elemmel kiegészítve (pl. sor, oszlop). Éjszakai próbanyelvvizsgánk alkalmával már többen "élesben" is kipróbálhatták ezt az új vizsgafeladatot, de egy-egy mintafeladatsor megoldással együtt letölthető a honlapunkról is.

Eredményes felkészülést kívánunk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldut.blog.hu/api/trackback/id/tr8111799073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása