A Zöld Út Nyelvvizsgaközpont hivatalos blogja

Zöld Út nyelvvizsga - Egy lépéssel közelebb a karrierhez...

HTML

www.facebook.com/zoldut
www.zoldut.szie.hu

13 + 1 nyelvvizsga tipp

2014.11.07. 08:00 Zöld Út Nyelvvizsgaközpont

helpful_tips.jpgNépszerű facebook nyelvvizsga tipp sorozatunk most egyben is olvasható itt a blogon! Reméljük, hogy segíteni tudunk ötleteinkkel, tanácsainkkal! Sok sikert kívánunk!

1. tipp: Használd ki a vizsga előtti utolsó heteket arra, hogy célzottan készülsz: oldj meg nyelvvizsga feladatokat időre! Az első rész középfokon és felsőfokon a közvetítés feladat 90 perc szótárral, a második rész a szövegértés és íráskészség feladat középfokon 110 perc, felsőfokon 130 perc, szótár nélkül. Alapfokon pedig fordítva: az első rész a szövegértés és íráskészség feladat 90 perc szótár nélkül, a második rész pedig a fordítás 60 perc, szótárral. Fontos, hogy gyakorold a feladatok időre történő megoldását is!

2. tipp: A felkészülés alatt a vizsga előtti időszakra már biztosan kiismerted, hogy mik az erősségeid és mik a gyengeségeid. Gyakorold külön azokat a feladatokat, készségeket, melyekkel problémád van. A Zöld Út vizsga komplex vizsga, tehát nem kell külön-külön elérni a 60%-ot az írásbelin és a szóbelin, csak együtt, így egy gyengébb készségedet egy erősebbel kompenzálni tudod, de a 40%-ot minden részkészségnél el kell érni.

3. tipp: Amikor kézhez kapod a feladatlapot, ne ess neki rögtön! Olvasd át figyelmesen, hogy mi a feladat, van rá időd bőven. A hallás utáni értés vizsgán külön idő van a feladatok elolvasására még az idegen nyelvű szöveg elindulása előtt. A szóbeli vizsgán is alaposan olvasd el és értelmezd a szituációs feladatot: ki vagy, mi a szereped, feladatod és mi a szituáció.

4. tipp: A szóbeli vizsgán az adott nyelven köszönj a vizsgáztatóknak, és ne szólalj meg magyarul. A vizsga alatt végig érthetően beszélj és hangosan, ne motyogj, ne nyeld le a szavakat. Ha a vizsgáztatóval beszélgetsz, mindig nézz rá, ahelyett, hogy az ablakon bámulsz ki vagy a földet nézed.

5. tipp: A szóbeli vizsgán próbálj meg minél közlékenyebb lenni, ne úgy kelljen kihúzni belőled mindent harapófogóval! Ne csak igenre, nemre, vagy rövid válaszokra szorítkozz, legyél barátságos és kommunikatív! Érezzék a vizsgáztatók, hogy szeretnél velük beszélgetni. Ez jó benyomást kelt.

6. tipp: A hallott szövegértésnél ne ess pánikba, ha nem értesz mindent! Általában a legjobban hallható, leghangsúlyosabb részekre kérdeznek rá, így a jegyzetelős feladatnál mindenképp írd le, amit hallasz, ami ismerősnek tűnik, akkor is, ha nem tudod helyes-e. Mindenhova írj valamit! Az igaz-hamis feladatoknál is valamit mindig jelölj be. De arra vigyázz, hogy ne jelölj meg végig igaz vagy végig hamis megoldásokat, mert az nulla pont!

7. tipp: Az írásbeli és a hallás utáni értés nyelvvizsgán viselj kényelmes ruházatot, hiszen a jó közérzet nagyon fontos, a szóbelin pedig olyat, amiben jó benyomást keltesz, hiszen az első benyomás nagyon fontos egy nyelvvizsgán is. Nem kötelező az öltöny vagy kosztüm, de ha ez neked természetes viselet és nem feszengsz benne, akkor ideális egy szóbeli vizsgán. A túl lenge vagy sportos öltözet nem megfelelő. Öltözz az időjárási körülményeknek megfelelően, egy hosszú írásbeli vizsga alatt nagyon zavaró tud lenni a túl meleg (ha izgulós vagy, akkor különösen hajlamos lehetsz az izzadásra), de az is, ha végig fázol.

8. tipp: Higgy magadban! A vizsgadrukk és a stressz leküzdésére mindenki más és más módszert alkalmaz, de egy biztos: ha hiszel magadban és pozitívan állsz hozzá a dolgokhoz, az már fél siker. Ha megtettél mindent a sikeres felkészülés érdekében, akkor nyugodt lelkiismerettel kezdheted meg a vizsgákat és nem fog meglepetés sem érni.

9. tipp: Nézd meg előre a pontos helyszínt, ahol vizsgázni fogsz (cím, épület, terem). Ha még nem jártál az adott intézményben, segítségedre lehet a google maps is, hogy pontosan megtervezd az útvonalat és időben a helyszínre érkezz (a kiírt kezdési időpontok előtt fél órával). Ha teheted, akár előre csinálhatsz egy helyszínbejárást, ahol feltérképezed a termet, büfét, mellékhelységet, stb. Az időben érkezés azért is fontos, hogy megfelelően rá tudj hangolódni a vizsgára!

10. tipp: Bár a legtöbb teremben van kint falióra, vagy kivetítő, ahol figyelni tudod az időt, illetve a felügyelők is negyedóránként, félóránként bemondják, de ha nem szeretnél kifutni az időből, és fontos számodra, hogy folyamatosan nyomon kövesd az időt, a biztonság kedvéért vigyél magaddal hagyományos karórát, mert a mobiltelefont nem használhatod időmérésre, a telefonokat kikapcsolt állapotban a táskában kell hagyni!

11. tipp: A vizsgára érdemes hoznod valami enni- és innivalót, mert az épületben nem feltétlenül üzemel büfé, vagy az már lehet, hogy pénteken délután zárva van. Az írásbeli vizsga pedig nagyon hosszú, középfokon 200 perc, felsőfokon 220 perc (+ kb. 10 perc szünet). Fontos az agyműködés és így a teljesítmény szempontjából az energiapótlás: egy banán, egy tábla csoki, egy müzliszelet, vagy valami könnyű étel formájában. Ugyanakkor ne egyél sokat, mert attól elálmosodsz és nem tudsz koncentrálni. Kerülendő aznap a 3 fogásos ebéd!

12. tipp: Kipihenten gyere vizsgázni! A vizsga előtti éjszaka már nincs buli, éjszakába vagy hajnalba nyúló szórakozás, de hajnalig tartó tanulás sem. Lehet, hogy a vizsga csak délután kezdődik, de ahhoz, hogy kipihent és friss legyél, éjszaka kell kialudnod magad. Ez legalább 8 óra pihentető alvást jelent.

13. tipp: Hozz magaddal szótárat a vizsgára, mivel az első részben (közvetítés) használhatod. A legtöbb vizsgahelyen nem tudnak a helyszínen szótárat biztosítani. A vizsgán csak nyomtatott szótár használható, mobil alkalmazások, elektronikus szótárak nem! A nyomtatott szótár viszont lehet bármilyen, akár szaknyelvi is, és akár többféle szótárat is hozhatsz.

13+1. tipp: És végül, nagyon fontos: legyen nálad személyazonosításra alkalmas igazolvány (személyi igazolvány, vagy útlevél, vagy vezetői engedély), mert ennek hiányában a felügyelők nem engedhetnek be a terembe és nem kezdheted meg a vizsgát. Nehogy emiatt vesszen kárba a felkészülésbe fektetett energia! (A diákigazolvány nem személyazonosító okmány!) Ellenőrizd az igazolvány érvényességét, hiszen érvénytelen igazolvánnyal sem kezdheted meg a vizsgát. Hozd magaddal az internetről kinyomtatott Azonosító lapot is, amit szintén kérni fognak a beengedéskor! Sok sikert kívánunk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldut.blog.hu/api/trackback/id/tr936846431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása