A Zöld Út Nyelvvizsgaközpont hivatalos blogja

Zöld Út nyelvvizsga - Egy lépéssel közelebb a karrierhez...

HTML

www.facebook.com/zoldut
www.zoldut.szie.hu

Ne dőlj be mindennek, amit olvasol!

2013.07.22. 09:17 Zöld Út Nyelvvizsgaközpont

Az interneten sokféle vélemény található: minden, és mindennek az ellenkezője is. Az egyik vizsgázó dicsér egy vizsgát, a másik szid. Az egyik könnyűnek, „gagyinak” állít be, a másik szerint teljesíthetetlenül nehéz dolgokat kérnek.

Hol lehet az igazság?  Általában középen. Akinek sikerül a vizsga, annak értelemszerűen könnyű volt. Aki viszont nem ment át, annak könnyebb azt mondani, hogy irreálisan magas volt a követelmény, mint hogy magába nézzen. És az is megfigyelhető, hogy inkább azok írnak be egyes honlapokra, akiket valami bosszant- az elégedett emberek az egész vizsgafolyamatot és lebonyolítást természetesnek veszik, és kevesebben bajlódnak azzal, hogy dicsérő kommenteket írjanak. 

Érdemes utánanézni a tényeknek. Ami a Zöld Út nyelvvizsgát illeti, olyan nagyon „könnyű” és „gagyi” nem lehet, hiszen a megalakulása óta következetesen kb. 55-60%-os a sikerarány, ami az ilyen típusú vizsgáknál szakmailag teljesen megalapozott mérték. Tehát a vizsgázók legalább 40-45%-a kihullik a rostán, így abszolút nem jellemző az, hogy mindenki átmenne. Hivatalos tanulmány is készült a Zöld Út nyelvvizsga és más gazdasági nyelvvizsgák összehasonlításáról, ahol az derül ki, hogy a Zöld Út nyelvvizsga nem könnyebb a többinél a nyelvi szintet illetően. (olvasható: http://www.nyak.hu/doc/kutat_gazdvr.asp). A tényeket és a fontosabb információkat (jelentkezés, határidők),  jó ötlet a vizsgaközpont vagy vizsgahelyek hivatalos honlapján ellenőrizni vagy telefonon érdeklődni a központnál, és nem a csevegő oldalakról beszerezni téves adatokat.

Ha a Zöld Út nem is szuperkönnyű, de igaz az, hogy nem vár el olyan szaktárgyi tudást, amit egy-két ismertebb vizsgán kérnek. Itt nem kell definiálni, csoportosítani, jellemezni stb., tantárgyi anyag alapján. Nincsenek nyelvtani feladatok, tesztek, hanem igazi, komplex nyelvhasználat. Mi azt szeretnénk mérni, hogy valaki hogyan tud kommunikálni írásban és szóban szakmai témákról.

Annyiban is kedvező még a vizsgánk, hogy vizsgázóbarát. Fennállásunk alatt két (névtelen, önkéntes) felmérést készítettünk, amelyik bizonyítják, hogy vizsgázóink 89%-a barátságosnak, 9% pedig semlegesnek ítélte a vizsgák légkörét. Ha nálunk vizsgázol, te is eldöntheted, tényleg így van-e?

16 komment

Címkék: vélemény vizsga nyelvvizsga vizsgázó

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldut.blog.hu/api/trackback/id/tr445418153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halpakker Dodóné 2017.03.17. 17:54:16

Nyelvtanár vagyok, tehát nem vizsgázó.

Azt szeretném kérdezni, hogy a 2017.03.17-i budapesti vizsga laborja miért volt 20 helyett 18 perces???

Azonkívül azt szeretném kérdezni, hogy a kérdések megalkotásánál figyelembe veszik-e azt, hogy a kérdések hossza ne vegye el a megvalósíthatósági időt? Mert a vizsgázóim eddigiektől eltérően arra panaszkodtak, hogy a második, gazdasági szövegre feltett kérdések hossza már eleve akkora volt, hogy időben nem fért bele sem az értelmezés, sem pedig a megválaszolás.

Zöld Út Nyelvvizsgaközpont 2017.03.17. 18:42:20

@Halpakker Dodóné: Miért kellett volna 20 percesnek lennie? Soha nem 20 perc, a tájékoztatóban is az van, hogy "kb. 18 perc". De van, hogy kevesebb. Ez függ a szövegtől, feladatoktól is. A feladatok teszteltek, és megfelelőek, a kérdések értelmezésére a szünetekben is van lehetőség.

Halpakker Dodóné 2017.03.17. 19:32:35

Értem. Tehát akkor mi szabja meg, hogy mennyi idő a vizsga?

Mert számoljunk csak:
kétszer két perces hallgatás az nyolc perc
húsz kérdés két hallgatásra úgy, hogy a kérdést megértem és írok rá választ...

Hány perc is kellene hogy jusson egy kérdés megválaszolására???

Milyen hosszú kérdéseket teszek fel a vizsgázóknak???

Mennyi időt hagyok a kérdések átfutásához???

Lehet azt mondani, hogy aki tud az értse meg elsőre - igen, van ilyen nyelvvizsga. Úgy hívják IELS csak az éppen felsőfokú.

Halpakker Dodóné 2017.03.17. 19:35:46

@Zöld Út Nyelvvizsgaközpont:

Ha húsz kérdésre leszámítva a hallgatási időnek számító 8 percet levonom, akkor
10/20 : 0,5 perc egy kérdés? Önök tudnak ilyen gyorsan írni, úgy, hogy közben a kérdést is végigolvasom????

Igaz-hamis feladatsornál okés, sőt a szövegkiegészítősnél is. NA DE KÉRDÉSEKRE VÁLASZOLÓSNÁL???

Zöld Út Nyelvvizsgaközpont 2017.03.17. 21:42:41

@Halpakker Dodóné: A szövegtől és a feladatoktól függ, ahogy írtuk. A számítás értelmetlen, hiszen dolgozni a szöveg hallgatása közben is lehet, bőven elég az idő. Külön idő van a kérdések elolvasására is. A válaszok pedig rövidek, többnyire pár szó, vagy egy-egy adat stb.

Halpakker Dodóné 2017.03.18. 16:44:07

Kedves Válaszoló
tekintse meg a most vizsgázott két tanítványom válaszát arra a kérdésre, hogy miként zajlott a hallgatási vizsga 2017 03.17én Budapesten.

1.
Egyesével mentünk be és, ahogy igazoltad magad úgy oda is adták a feladatlapot, ami két lap közé volt betéve. Szóval, aki elsőnek ment be annak volt 10 perce átnézni a feladatot, DE a vizsgabiztosok egy idő után rájuk szóltak, hogy csukják be a feladatlapot, mert még nem indult el a vizsga. Mind2 feladatnál 1-1 perc van arra, hogy a szöveg meghallgatása előtt átnézd.

2. levél
szia. megkaptuk es 1 perc volt elolvasni utana elindutottak a szoveget es mindig csak 1 perc volt. sajnos nekem ez keves volt :(. 13 kerdest nem tudtam vegigolvasni 1 perc alatt mert raadasul hosszu mondatok/kerdesek voltak

Én a fentiek alapján úgy gondolom, hogy nagyon nem volt korrekt az, ahogy a mostani hallgatási vizsgát intézték.

Teljes mértékben inkorrektnek tartom, hogy az első vizsgázónak 10, az utolsónak egy perc jusson. Mind a két vizsgázó a névsor végén volt.

Szégyelljék magukat!

Halpakker Dodóné 2017.03.18. 16:46:36

A korrekt nyelvvizsga úgy néz ki, hogy a padokra letakarva odateszem a vizsgapapírokat, és egy vizsgabiztos figyeli, hogy a vizsgázók egyike sem nyúl hozzá. A másik végzi a regisztrációt.

Az esélyegyenlőség teljes mértékben sérült ennél a vizsgánál.

Zöld Út Nyelvvizsgaközpont 2017.03.18. 17:31:33

@Halpakker Dodóné: Ha valóban így volt, a helyszínen panaszt lehet tenni, van minden teremben jegyzőkönyv. Ennek birtokában kivizsgálunk minden esetet, hiszen a vizsgázók nem nézhetik a feladatlapot addig, amíg a vizsga el nem indult, mivel - ahogy Ön is írja - ez sértené az esélyegyenlőséget. Ha nem került jegyzőkönyvbe, a vizsgázók írják meg nekünk e-mailben észrevételeiket, és megvizsgáljuk az esetet, visszajelzünk, intézkedünk, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő. A szövegek elhangzása közötti idő viszont teljesen szabályos, feladattól, szövegtől függően egy vagy fél perc.

Halpakker Dodóné 2017.03.18. 17:43:25

Ezt nem közölték a vizsgázókkal.

Tehát a normális protokolnak úgy kéne kinézni, ahogy fent leíratam. És még a vizsga elkezdése előtt tájékoztatni kellene minden vizsgázót arról, hogy mi és hogyan fog történni, van lehetősége óvást benyújtani.

Az elmondottak alapján bezúdultak a terembe, nekiálltak dolgozni. Ez nem épp profi módja a dolgok elintézésének.

Mivel a tanulóknak NEM volt tudomása arról, hogy milyen lehetőségeik vannak, hanem teljesen érthető okokból kifolyólag igyekeztek megoldani a feladatot, ezért úgy gondolom, úgy méltányos, ha most Önök lépnek és kivizsgálják, mi történt, mert azzal takarózni, hogy miért nem tették meg a bejelentést a vizsgázók ott és akkor, úgy, hogy még csak tájékoztatást sem kaptak és az elmondottak alapján a nyelvvizsgát kvázi lezavarták, nos nem gondolnám, hogy commez il faut.

Úgyhogy ezúton kérem Önöket, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket és vizsgálják felül a történteket a megfelelő konzekvenciák levonásával.

Köszönettel:

Csató Tímea nyelvtanár

Halpakker Dodóné 2017.03.18. 17:51:15

PS: Az elmúlt 5 évben minden gazdasági nyelvvizsgás tanítványomat önökhöz küldtem és tudásuknak megfelelően tudtak is teljesíteni

A tavalyi év óta hallom vissza kb folyamatosan, hogy a hallgatási vizsga lebonyolításánál nem járnak el megfelelően. 2016 májusában ugyancsak a budapesti nyelvvizsgán levegőtlen teremben kellett vizsgázni és a vizsgázók sokadik kérésére volt a vizsgáztató nagy nehezen hajlandó változtatni a helyzeten.
Ezen is érdemes elgondolkodni.

Zöld Út Nyelvvizsgaközpont 2017.03.18. 20:25:03

@Halpakker Dodóné: Kérjük, hogy panaszaikat a vizsgázók küldjék meg a hivatalos központi e-mailre, ne blog kommentben, és ne az Ön közvetítésével. Csak így kerül kivizsgálásra. A vizsgázóknak jelentkezéskor el kell olvasniuk a vizsgaszabályzatot, melyben világosan le van írva az ezzel kapcsolatos eljárás, jelentkezésükkel ezt elfogadják és tudomásul veszik, tehát mindenről pontosan tájékoztatva lettek.

Halpakker Dodóné 2017.03.18. 20:58:11

A vizsgázók előbb végigviszik a vizsgát, és utána szólunk, mert nem szeretném, ha a vizsgájuk kimenetét bármilyen mértékben is befolyásolná az, hogy panasszal élnek.

Önök minőségi nyelvvizsgát akarnak csinálni.
A külföldi vizsgákon még akkor is azzal kezdik a vizsgáztatók, hogy mi a feladat és mire számíthatnak a vizsgázók, milyen lehetőségeik vannak, ha történetesen a vizsga oldalára és a felkészítő könyvekbe ők is leírják.

Úgy is lehet 40%ot buktatni, hogy közben megteszek mindent, hogy a vizsgázók mindig és minden körülmények között folyamatosan tájékoztatást kapnak. Ezt még a régi hírhedt Rigó utcában is mindig szem előtt tartották.

Mindenesetre a válaszait nagyon köszönöm. Lemegy a vizsga és utána megtesszük a lépéseket.

Üdvözlettel

Csató Tímea

Zöld Út Nyelvvizsgaközpont 2017.03.18. 21:07:55

@Halpakker Dodóné: Az késő, mindenképp mihamarabb, leginkább hétfőn. Mint mondtam a helyszínen kellett volna, de így még az első munkanap belefér. Később, pláne az eredmény kihirdetése után már nem tehető ilyen panasz, mivel az hitelességét veszti. Semmilyen hátrány nem ér emiatt egy vizsgázót sem. Ha valóban jogos a panasz, közös érdek, hogy kezeljük és megoldjuk.

Zöld Út Nyelvvizsgaközpont 2017.03.18. 21:50:59

@Halpakker Dodóné: Pontosan melyik budapesti vizsgahelyről van szó? (2 is van)

László Goller 2017.06.18. 16:46:28

Tisztelt Zöld út!
Szintén hasonló problèmával állok szembe,mint ahogy előttem írtàk.Az a leggusztustalanabb dolog, hogy a 2017 màrciusi vizsgát követően sem hajlandóak változtatni a szándèkos buktatási szokásukról.Először voltam 2017 februárjában és sajnos en is talalkoztam azzal a problémaval hogy az előttem bementek hamarabb jutottak hozza a feladatlaphoz illetve az a sok kerdés eleve teljesíthetetlen volt.Az eredmény kihírdetès utan tanultam a hibàkból ismét elmentem màrciusban a SZIE campusaba /elég sok nyelvvizsgàn vagyok màr túl sikeresen/de a magnóhallgatásnál ilyet még soha nem tapasztaltam/gondolom nem kell részletezni mert érkezett annyi panasz benyújtva hogy van mit vizsgálódni.....4pont miatt ismét megbuktam...teljes elkeseredés mert hiába készülök félek attól, hogy önhibámon kivül ismét kudarcot élek át.Gondolok itt amit a magnónál eljátszanak. Az hogy nem adnak rész bízonyítványt eleve rossz folyamat.Maguk bele se gondolnak mennyi vizsgàzónak keserítik meg az életèt. Vélhetően a profit a legfontosabb.Úgy döntöttem az összes jogorvoslatot felhasználom és küzdök azért hogy a közeljövőben hagyjanak fel azzal amit csinálnak!!!

Zöld Út Nyelvvizsgaközpont 2017.06.19. 09:42:21

@László Goller: Kedves László! Kérjük, hogy panaszaidat hivatalos úton tedd meg a Vizsgaközpont felé (felülvizsgálati kérelem), csak így kerül kivizsgálásra.
süti beállítások módosítása