A Zöld Út Nyelvvizsgaközpont hivatalos blogja

Zöld Út nyelvvizsga - Egy lépéssel közelebb a karrierhez...

HTML

www.facebook.com/zoldut
www.zoldut.szie.hu

Kemény vagy puha diploma? - jó tanácsok egyetemre készülőknek és diplomázóknak

2013.07.15. 08:55 Zöld Út Nyelvvizsgaközpont

Nagy csalódás, ha 3-5 évnyi alapos szakmai képzés után csak „puha” diplomát vehet kézhez egy egyetemi hallgató, melynek oka a hiányzó nyelvvizsga. A csalódáson túl konkrét hátrányba kerülhet álláskereséskor az, aki nem szabályszerű („kemény”) diplomával rendelkezik.

A nyelvtanulás során készségeket kell fejleszteni, ezért igen hosszú a folyamat. Izmaink építéséhez hasonlóan a nyelvtudást is kitartó munkával, szorgalmas gyakorlással érhetjük el. Nem elég a nyelvtani szabályokat megtanulni, a nyelvi készséget használat útján tudjuk fejleszteni, akár órai keretben, akár egyénileg, otthoni foglalkozással. Ahogy izmainkat, ezt is „edzeni” kell különböző nyelvi tevékenységek végzésével: böngészés az interneten, hírek hallgatása és olvasása, filmek nézése a választott nyelven. Az edződéshez pedig idő kell!

A diplomához szükséges középfokú nyelvvizsga szintjét nem lehet kampányszerűen, pár hét alatt elérni. Ezért, a felsőoktatásba bekerülve, kezdjük időben a nyelvtanulást, a nyelvvizsgára készülést! Használjuk ki a rendelkezésre álló ingyenes nyelvtanulási lehetőségeket, hogy később ne sajnáljuk az elvesztegetett időt és az elszalasztott esélyeket! A középiskolák többnyire megadják az általános nyelvi alapokat, míg a felsőoktatásban érdemes a leendő szakiránynak megfelelő szaknyelvet tanulni. Egy vagy két év nyelvtanulást általában minden felsőoktatási intézmény garantál azoknak a hallgatóknak, akik még nem rendelkeznek a szükséges egy vagy két nyelvvizsgával.

Válasszunk a szaknyelvi vagy általános nyelvi képzésünknek megfelelő nyelvvizsgát, s a jó időzítés érdekében próbáljuk rögtön a nyelvi felkészítés végeztével letenni azt, mert mint a sportolók a verseny előtt, ekkor vagyunk „csúcsformában”. Ha ezt az időszakot nem használjuk ki, és nem gyakoroljuk a megtanultakat, akkor igen gyorsan elfelejthetjük, és csak költséges tanfolyamokon hozhatjuk újra formába magunkat.

A sikeres nyelvvizsga letétele után is próbáljuk karban tartani a nyelvvizsgára készülés során szerzett nyelvtudásunkat, hogy az állásinterjún, az idegen nyelvi elbeszélgetés „akadályát” is sikeresen tudjuk venni.

Szólj hozzá!

Címkék: nyelvtanulás felsőoktatás egyetem diploma nyelvvizsga nyelvtudás

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldut.blog.hu/api/trackback/id/tr95372621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása